Regnväder

blog, regn, väder , , ,

För ett tag sen skrev jag om citat. När jag nu tittar ut genom fönstret poppar det upp i mitt huvud “Det finns inget dåligt väder, bara olämpliga kläder”. Det ösregnar. Igen! Det är bara några dagar sedan himlen öppnade sig och floder av vatten öste ner. Lite orättvist kan tyckas, med man får försöka att le åt eländet och dra på sig gummistövlarna igen.

Naja, bara det lugnar ner sig lite, kan det vara rätt skönt. Det känns alltid så rent och fräscht efter ett regnväder och i skogen doftar det gott. I stan har jag alltid glatt mig åt att bilen ser så skinande blank ut [utan tvätt].

Regnet gör underverk för naturen, träd och andra växter får sitt livgivande vatten, brunnar och vattendrag fylls upp. Efter sommarens värmeperioder har det varit lite tomt med vatten på många ställen, så det är bra att det fylls på. Men det behöver ju inte vara så mycket av det “goda” att källare står under vatten, affärer måste stängas, tågställs in och bilar spolas bort. Till och med vägar har försvunnit i vattenmassorna och flödena är fortfarande höga här i södra Norrland. Trots allt, i längden är det bättre än extrem värme och torka. Vi får försöka fokusera på den positiva sidan.

Glöm förresten inte att samla in rent regnvatten till exempelvis fullmåne- eller nymåne-ritualer. Gör du månvatten under fullmånen känns det naturligare med regnvatten än vanligt kranvatten. Även om det också är helt ok. Själv använder jag ibland regnvatten där det egentligen skulle varit månvatten. “Magiskt vatten” som jag använder till att vattna mina krukväxter hemma. Jag läste någonstans att indianerna droppade regnvatten över sig själva och upprepade ramsan “Jag är regn” när det varit en period med torka och de åkallade regn. Vore kanske något att prova nästa värmeperiod och samtidigt skicka med en bön om lagom mängd!

När det kommer måttliga mängder kan det till och med vara skönt att sitta vid vattnet och titta på dropparna. Meditativt. Jag brukar ta tillfället i akt och sätta mig vid vårt skogstjärn här i närheten och titta på regndropparna som faller på vattenytan. Låter tankarna vandra runt och koncentrerar mig på vattnet – det är verkligen rogivande. Försök det någon gång du är stressad. Kanske på en parkbänk vid ett vattendrag i stan.

Det brukar bli rätt folktomt när det regnar. Särskilt i småstäder och på semesterorter. Passa på med en gående meditation samtidigt som du njuter av stillheten på nästan tomma gator. Eller släntra bara omkring och dröm lite grann. Ta in det som finns runtomkring. Njut av de fina dropparna.

Med ljus, kärlek och ett par regndroppar från LAURA