Drömmen om Feng shui.

Uncategorized ,

Feng shui är läran som ska kunna göra lycklig, frisk och rik. Jag har alltid velat inreda mitt hem, naja åtminstone ett rum, till ett kinesiskt tempel med röda väggar och massor av symboler. Så ska det dofta rökelse, med doft efter behov.

Jag började intressera mig för Feng shui, när jag jobbade ett helt år i Singapore. Men så tog intresset för healing överhanden och Feng shui förblev en härlig hobby. Nu står det i alla fall allra högst upp på min hittills 37 punkter långa bucket list. Jag tänker lära mig allt om Feng shui och ni ska då och då få följa mig på ”resans” gång. Jag har redan läst några böcker av Lillian Too, en kinesisk kvinna som skrivit många böcker om ämnet och kallas Feng shui Drottningen. Hon menar att Feng shui i grunden handlar om energier. Lika som vi använder energier vid magi, ritualer, mantran och arbete med änglahjälp.

Feng shui är en del av ett flera tusen år gammalt kinesiskt vishetssystem och betyder ordagrant vind och vatten. Det har stor betydelse i vissa delar av Asien som till exempel i Singapore, Taiwan och Hongkong. Här I Västvärlden kan man kanske säga att Feng shui är en blandning av folktradition, sunt förnuft, vetenskap och astrologi.

Det är konsten att ordna trädgården, rummet, huset eller lägenheten så att chi, kraften, kan strömma fritt och elementen är balanserade.

Enligt Lillian Too, som är buddist, har Feng shui ingen andlig tradition, men kan bli starkare om den utövas med religiös motivation. Det är praktisk färdighet  med energier runt omkring.

Inom Feng shui vill man fånga den positiva energin, livskraften chi, i drakens utandning.

Draken är Yang och den manliga energin, som står för styrka, godhet, mod och uthållighet.

Den skrattande Buddan skänker tur och välstånd. Symbol för lycka och rikedom och framgång. Klappa hans runda mage för att få del av alla hans positiva egenskaper. Han kan stå var som helst i rummet.

Pengagrodan, den trebenta grodan med mynt i munnen, skyddas ibland av en pytonorm. Den kommer med rikedom och ska helst stå i sydöstra hörnet av rummet. Den kan också stå vid fönster, ingång etc. Grodan ska alltid vända sig inåt rummet. Kineserna ser ju grodor, paddor och ormar som lyckodjur.

Fågel Fenix representerar den feminina energin, Yin, som ger lycka och fred. Fågel Fenix finns också inom den grekiska ock egyptiska mytologin. Hon brinner upp när hon blir gammal, 500 år, och föds på nytt.

För ett lyckligt äktenskap, romantik och kärlek är det bra att ställa ett par mandarinänder i ett sydväst hörn i sovrummet.

Ädelstenar och kristaller ökar energin och vattenfontäner ger ekonomisk välgång. Vattenfontänen är också bra att placera i ett sydvästhörn.

Men nu får det räcka med Feng shui den här gången. Jag återkommer säkert till temat nån gång senare.

Ljus och kärlek från Laura