Zen meditation….

Uncategorized , , , , ,

1 500 år gammal metod som kommer från zenbuddismen, en gren inom den japanska buddismen. Från början var det mötet mellan buddismen från Indien och den kinesiska taoismen som skapade zenbuddismen på 500-talet e Kr. En praktisk, enkel och vardaglig filosofi som är en tradition utan heliga skrifter. Genom att öva kommer man in i den. Zenmeditation är en systematisk övning i att inte göra någonting. Man riktar hela sin uppmärksamhet på andningen. Formen är objektlös, så man säger inga mantran och tänker inte på någon bild.

Zen, Garden, Meditation, Munk, Stenar

Du zenmediterar för att kunna orka mer psykiskt, vara mer närvarande och bli koncentrerad. Du får mer självkännedom och mer energi. Och du fångas inte så lätt i dina känslostormar.

Ljus, Meditation, Hand, Hålla, Värme

Jag själv älskar att sitta i ett nästan mörkt rum och meditera….. Gryning eller skymning är perfekt. Ett levande ljus i handen blir det inte, men väl ett på ett litet bord framför mig. Om en tanke kommer upp låter jag den bara passera, som ett moln på himlen.

Först, väljer du sittställning. Oavsett sittställning ska hjässan peka uppåt, så ryggraden blir utdragen. Hakan ska vara lite indragen, tungan vila mot övre tandraden och munnen formad till ett litet, litet leende. Axlarna ska vara avspända och andningen ska vara fri. Blicken halvöppnad och riktad nedåt.

LOTUSSTÄLLNINGEN är den position som Budda ofta framställs i. Ofta har man en kudde under rumpan, med knäna liggande mot golvet. De får inte hänga i luften. Forma höger hand till en skål och lägg vänster hand i skålen, så topparna på händernas tummar möts. Händerna ska ligga i höjd med nedre delen av magen.

DIAMANTPOSITIONEN Här sitter du på knäna på en mjuk matta på golvet, med en hög kudde under rumpan. Om möjligt ska dina stortår nudda varandra bakom kudden. Händer och övrigt som vid lotus……

SITT PÅ STOL långt ut på stolsitsen med fötterna parallella i golvet, ungefär i höftbredd. Sitt upprätt med liten svank, händerna på låren.

Låt tankarna bara flyta fritt förbi. Om en tanke försöker sätta sig fast, koncentrera dig på andningen så den passerar. Du ska inte sitta och fundera på saker. Det är inte meditation. Börja att meditera ca 20 minuter varje dag. Inte längre i början. Ställ en äggklocka.

Meditera, Meditation, Fredlig

Nu på hösten är det en bra avslutning på dagen, att gå ut i naturen vid skymningen och meditera där. Eller vid soluppgången, när man ser solen stiga över trätopparna.

Zazen är japanska och beskriver meditation så bra tycker jag. Za betyder sitta och zen ungefär avspänd koncentration. Så att sitta i avspänd koncentration låter perfekt för mig.

Ljus och kärlek från Laura