Yogan i mitt mediala liv..

Uncategorized , , , , ,

En av de viktigaste delarna delarna i det yogiska livet är att verkligen gå in på djupet av sig själv. Det härliga är att vinsten blir både fysisk och mental när vi utövar yoga. Yogan hjälper oss både att slappna av och att bygga upp styrka och smidighet. Den förstärker vår intuition och vi får bättre kontakt med vår andliga sida. Själv började jag med yoga efter en svår ridolycka i 18-års åldern. Först gjorde jag det för att bli stark och smidig igen, men hittade rätt snart även yogans andliga delar. Min yogalärare var en kvinna på 82 år och i början tänkte jag, naja. Men efter en perfekt huvudstående [salamba sirsasana] byttes mitt naja mot ett wow. Så ville jag bli, som hon.

Avkoppling, Meditation, Groda, Gyllene, Yoga, Må Bra

Yoga är en vetenskap och en konst som gör att vi kan hitta kopplingen mellan kropp, själ och sinne. Den består av flera olika områden. Andningen har stor betydelse. Med yogans hjälp kan vi lära oss hur vi andas rätt, vid alla tillfällen. För många människor är den första yogaklassen den första gången de verkligen tänker på sin andning. När du börjar känna dig stressad ska du återgå till andningen. När du förflyttat din medvetenhet till andningen kan du upprepa “andas in, andas ut osv” Det förlänger andetagen och minskar stressen.

Balansera andningen genom PRANAYAMA. När ditt fokus ligger på andningen är det svårt att tänka på något annat. Du lever i nuet.

Mer medvetenhet får du med SVADHYAYA. En av de viktigaste delarna i det yogiska livet är att gå in på djupet av sig själv. Att lära sig varför man gör det man gör, hur man gör det och om det finns ett bättre sätt att gå tillväga.

Tänj på gränserna med TAPAS. Tapas hänvisar till de beteenden som hjälper oss att bli av med allt det negativa som håller oss tillbaka på vår yogiska resa och tar oss med till slutstationen, upplysningen.

Aktiv men snäll är AHIMSA. Det här är kanske den viktigaste yogaprincipen vi försöker eftersträva. Ahimsa innebär att undvika skada andra och sig själv genom tankar och handlingar.

Många yogaövningar är faktiskt uppkallade just efter djur. Vi har bland många andra Kamelen/ ustrasana är energigivande, Duvan/eka pada rajakapotasana är energigivande, Gräshoppan/salabhasana, motverkar stress och ger energi, Kobran/bhujanggasana är stärkande och energigivande, Fjärilen/baddha konasana dämpar ångest, mildrar depression och trötthet, så går det vidare med Tigern, Katten, Kon och Hunden och några fler. Om du beslutar dig för att börja med yoga, kan jag rekommmendera dig att du lär dig solhälsningen för att ha ett färdigt program att börja med. Jag går inte närmare in på rörelserna för du hittar massor av gratis kurser på internet. Om du fastnar för yogalivet, så finns det också många yogasidor bom erbjuder mycket informativa månadsprenumerationer. vad jag kan lova, är att förutom en stark och smidig kropp, får du sinnesro och god sömn.

Något som också är härligt, är att utöva yoga vid vattnet eller mitt i den djupa skogen. Ge yogan en chans. Du kommer aldrig att ångra dig.

Ljus och kärlek från Laura