Vår magiska maskros

hälsa, magi ,

Många ser maskrosen som ett ogräs. Jag däremot blir jätteglad när jag ser maskrosbladen titta upp. Nu öppnar sig massor av möjligheter.

Lite här och där ställer jag uppochner -vända hinkar över bladen. De brukar annars bli bittra när de växer till sig och jag vill ha dem mjälla och milda i smaken när de vitaminrika bladen åker ner i salladen. Maskros är inte bara vitaminrik utan även rik på kalium och magnesium, som förbättrar leverns och gallans funktioner och är en bra avgiftare och utrensare. Perfekt vårdetox alltså! Jag brukar använda kombinationen maskros och brännässla för min vårdetox!

Har du glömt att ställa en hink över bladen, går det bra att lägga dom i blöt en halvtimme, det minskar också den lite bittra smaken. Tänk ruccola.

Hemma hos mig brukar det vara en hel äng på ena sidan huset, så det blir maskrosprodukter för alla smaker. Inte bara som sallad.  Bladen kan l användas, förutom i i sallader, i pesto och även för att boosta en smoothie. Maskrosblad innehåller mer järn och protein än spenat! Rötterna kan användas som utfyllnad i gratänger, pajer, etc. men behöver kokas av ett par gånger för att få bort det bittra.

Av blommorna kan man koka maskrossirap, som har en honungsliknande smak. Sirapen är en utmärkt ersättning för honung. Särskilt för veganer. Men använd alltid brunt ekologiskt socker, som är mycket nyttigare än det vita. Blomknoppar kan stekas. Några använder enbart blombladen för att undvika bitterheten, andra föredrar hela blomknoppen trots bitterheten. Man behöver ju inte låta alltför mycket grönt sitta kvar. Inte att förglömma maskrosvin! Jag brukar göra det med vinjäst, honung och brunt råsocker. Blir ett underbart, men rätt sött vin som passar bäst till efterrätter.

En korg med maskrosor och och kamomill blir till ett gott te. Lugnande och bra för magen. Ta bort det gröna på maskrosen innan du torkar, annars blir det rätt bittert.

Hur är det då med maskrosen i magin? Maskrosen är helgad åt Gudinnan Hecate och kan användas som offer, rökelse eller till dryck vid ritualer tillägnade Gudinnan och vad hon står för. Hecate är gudinna för bland annat måne, häxkonst, magi och visdom. Hon har tre ansikten: Jungfrun, Modern och Haggan, en yngre kvinna, en i mitten av livet och en äldre visare kvinna. Hecates tre kraftdjur är ugglan, grodan och korpen.

Med vårhälsningar från Laura