Tro, hopp och kärlek

andligt, hopp och tro, kärlek, Livsstil, själen , , ,

Det är nog de tre känslor som år viktigast och aldrig överger oss. I alla fall inte i första taget. Symbolen med tro, hopp och kärlek var först en juldekoration, som senare kom att användas hela året. Tron är mycket viktig, man säger att hoppet är det sista som överger oss, men att störst av allt är kärleken! Tron symboliseras med korset, iallafall i kristendomen – andra religioner kan ha andra symboler, som till exempel buddhismen har en liten buddha-figur. Hoppet symboliseras med ankaret och kanske ankarkedjan som håller ställningen i starkaste storm. Och till sist hjärtat – det symboliserar kärleken – jag tror överallt på denna vår jord.

Kärleken, inte bara den till partnern, till föräldrarna och barnen, utan till alla levande varelser. Både människor och djur. Kärlek har också med tro att göra, äkta kärlek sägs vara när två människor verkligen tror på varandra. Ett husdjurs villkorslösa kärlek, kärleken när du kan lita på någon till 100 procent. Den himlastormande förälskelsen är ännu inte kärlek, men kanske på väg att bli.

Den som saknar förtroende och är rädd för kärleken, den är rädd för sig själv. Från tidigare misstag. Bränt barn…… Visst är det så man säger. Om känslosystemet i hjärnan inte aktiveras blir det heller ingen kärlek. Det sägs att kärlek är gränsöverskridande och universell, men är ändå påverkad av traditioner, uppväxt och livsstil. Samtidigt är det kärleken som håller ihop mänskligheten över gränser och ger fler möjligheter att uppleva värme och kärlek, hopp och tro.

Vilken vår religion än är, eller …… ingen religion alls, så tror vi på något som vi känner för. Vi behöver något att tro på. Så det är inte förkastligt att tro på sig själv, ett gott självförtroende öppnar många dörrar, särskilt i förbindelse med ett hjärtligt leende. Om du tror fast på att det blir så som du önskar, då är chanserna goda. Tankens kraft är mäktig.

Som i visan tänder vi ett levande ljus som symbol för hopp och en bättre värld – och låter det brinna för det vi tror på. Som symbol ska det vara bäst om ljuset är av bivax, sägs det. Ljusmagi ger inte bara hopp, det är vackert också, särskilt i denna mörka tid. Mina tankar återvänder till den svenska skådespelare, som varje gång hon åkte förbi en kyrka gick in och tände ett ljus – hon önskade sin stora kärlek tillbaka. Jo då, det fick hon och det verkar fungera fortfarande [kan inte låta bli att kolla nån gång ibland]!

Med tända ljus och mycket kärlek från Laura