Sommar på landet

glädje, Sommar, spådom, , ,

Till den lilla sjön ett par kilometer från bostaden kommer två svanpar varje sommar sedan flera år tillbaka. Det är alltid ett glatt återseende och intressant. i början håller de sig lite tillbaka – det verkar som om de vill kolla så det är personerna de känner.

I år var det särskilt intressant när de kom, för vi har en ny hund. Först simmade de närmare som vanligt, men stannade upp, tittade på hunden och på oss. Vände lite men kom tillbaka par gånger. Det märktes så väl att hunden var obekant och att de ville kolla honom extra. Men efter några rundor till fick han godkänt och nu simmar de fram, lika som de gjorde med vår gamla hund. Svanar ska vara mycket kloka fåglar och visste du, att svanen också är kärlekens fågel?

Den svenska sommaren är helt underbar. Om jag åker på semester någon annanstans, så är det på vintersemester. Sommaren tillhör Sverige och den fantastiska naturen här. Alla landskap från söder upp till norr har sin alldeles speciella charm där VÄRMLAND nog är den absoluta favoriten. Detta sagornas och skrönornas landskap, många kända författare och poeter kommer därifrån. Till exempel kom den första kvinnan som fick Nobel priset, Selma Lagerlöf, från just Värmland. Andra berömda författare, som Gustav Fröding och Nils Ferlin kom också från Värmland och har även de funnit sin inspiration i det härliga landskapet.

Den stora härliga sjön, eller innanhavet, Vänern har 160 km kustlinje och ligger i vacker natur. Den hemlighetsfulla vargen är landskapsdjur och skogsstjärnan är landskapsblomman. Roligt är, att vargen är mitt kraftdjur i Sverige Tillsammans med orm och råtta, naja hade gärna haft andra, men det är som det är. De är ok. Vargen är naturligtvis bra – den beskyddar och är lojal, den gör allt för sin flock och är vis med stark självkänsla. Skogsstjärnan står för det hemlighetsfulla, lite dolda. Stark och “seglivad” genom skogslivet. Mycket kraft i liten blomma.

Ibland ser man solnedgången i ett magiskt ljus. Särskilt vacker har jag upplevt solnedgången vid Höga Kusten i favoritlanndskap nummer 2, Hälsingland. I södra Norrland, Sveriges skogtätaste landskap som är både vilt och vackert och ligger vid kusten. Här är landskapsdjuret ett lodjur som trivs i tät granskog. Landskapsblomman är lin. Kanske för att det förr tillverkades mycket linnekläder här. Senare fick det vika för det billigare bomullstyget. Kanske känns landskapet särskilt magiskt, för att det finns 150 000 synliga fornlämningar här.

Min resa till Hälsingland börjar alltid med ett stopp vid Ålsjön lite söder om Söderhamn. Inte nog med att här finns ål, omkring 60 olika fågelarter häckar här regelbundet. Bland dessa brun kärrhök, tornfalk, hökuggla, svarthakedopping, brunand och många fler. Här är så vackert att man tappar andan,,

Härliga sommarhälsningar från LAURA