Själens skuggor

andligt, drömmar, förtroende, själen, självrannsakan, Uncategorized , , ,

Man säger att ögat är själens spegel och det ligger nog mycket i det. Ett leende kan man fixa till – i värsta fall kort sätta en penna på tvären i munnen och sen dra upp mungiporna – leendet är “fixat”. Men att få glädjen, intresset och vänligheten att lysa från ögonen när man är deppad, det är svårare. Själen skuggor lägger sig snabbt som en slöja över ögonen. Bästa sättet att få de där lysande, lyckliga ögonen är förstås att ta tag i sitt liv. Om det nu är genom attraktionslag, tankens makt eller positivt tänkande plus kanske meditation och yoga. Och till det en kurs i mindfulness! Vi vill ju alla bli den där lysande personen! Det största problemet verkar vara tid och ork.

Men inte bara ögat visar själens situation…. Hållningen, sättet att stå och gå. Hur du du uttrycker dig. Allt detta visar på din själs mående. Vi människor signalerar ju och kommunicerar med varandra genom blickar, kroppshållning och rörelser. Det är inget nytt alls, men visste du att kroppsspråket i väldigt hög grad påverkar dig själv också? Liksom sömnighet kommer smygande när du lägger dig ner, så aktiveras du och blir pigg när du reser dig och gör något aktivt.

Aktiviteten i kroppen är kopplad till ditt nervsystem, så den berättar för hjärnan hur den ska förbereda dig och dina känslor. Går du framåtlutad, “hopknuten”, med uppdragna axlar och korsade armar, gör dig mindre – då minskar självkänslan och stressen ökar. Detta kan vi utnyttja och göra tvärsom, för att jaga bort själens skuggor.

Positioner där vi istället gör oss större, står bredbenta med rak rygg, lyfter hakan och bröstet och höjer händerna gör så att självkänslan stiger! Stresshormonerna minskar och själen börjar “lysa” av självförtroende. Vårt medvetande, kroppen och själen är en enhet vi inte kan skilja åt. Därför är harmoni och samspel så viktigt. Vi kan ändra vårt sinne från ledsen till glad med hjälp av yttre rörelsemönster – inte dumt alls.

En större närvaro i nuet, ett starkare engagemang i stunden, säkrare kroppspositioner och rörelser skickar signaler inåt och minskar oron om framtiden. Bli trygg i nuet så försvinner tvivlen – kommer det inte inifrån, så gör tvärsom. Låt ditt uppträdande visa vägen för dina känslor.

Med ljus och kärlek från Laura