Semestertider, lata tider.

blog, Meditera, Sommar , , , ,

Solen skiner och hängmattan hägrar. Efter några varma veckor känns det som energin är på sparflamma. Vill helst ta en bok och sjunka ner i hängmattan. En sån där feelgood bok som man slöläser för välbefinnande och gott humör. Brukar kalla det “snuttefiltbok”. Just nu har jag en hög gamla mysdeckare liggande, Jan Mårtenssons “Häxan”, “Mord i blått” och “Juvelskrinet”. Har alltid haft ovanan att läsa många böcker av samma författare, tills jag tröttnar för en period. Det är när jag börjar känna igen ordvändningarna och uttrycken. Får riktiga AHA upplevelser – jasså, nu använder han/hon det där igen. Samtidigt är det lite “hemtrevligt” när man känner igen sig…..

Det bästa är för mig att ha hängmattan någonstans i härlig natur, med fin utsikt och gärna ett skogstjärn för ett dopp emellanåt. Att meditera där i hängmattan och låta tankarna flyta runt i nuet. Lugna djupa andetag ända ner i magen. Höjer välmåendet och stoppar stressen.

Kanske på en semester ute i vildmarken. I min värld finns ingen härligare semester än uppe i Lapplands vildmarker. Tid för mindfulness total och meditation utöver det vanliga. Jag brukar sluta ögonen och lyssna på ljuden runtomkring, Börjar med en avslappnad djupandning och allt går av sig själv.

Därefter en liten simtur i ett vattendrag – brukar vara härligt kyligt även på sommaren uppe i norr. till slut blir det mat, tillagad över öppen eld. Jag brukar söka mig till ställen med färdiga eldstäder med tanke på brandrisken och släcker med rikligt vatten. I år blir det jag och hunden ensamma i tvåmanstält där uppe. Min man har hotat att flytta, om jag öppnar surströmmingsburkar hemma! Så vid tiden för surströmmingspremiären den 19 augusti är jag och vovven på vandring i fjällvärlden. Surströmming och tillbehör är klart, bara att öppna burkar och byttor, så det blir mandelpotatisen som blir tillagad på glödande kol. Längtar redan!

Eller kanske drömma sig bort till en sydlig solnedgång, om man inte är så för svenskt vildmarksliv. Ligg kvar i hängmattan hemma i trädgården eller på balkongen. Sätt på musik som passar till Söderhavet och föreställ dig brisen i palmerna runtom. Musiken vaggar in dig i en gul-orange meditationsbubbla där du låter alla din drömmar flöda fritt. Är det toner från en fiol eller kanske sitter någon bredvid dig i bubblan och spelar saxofon? Bli kvar i din “bubble-meditation” och föreställ dig allt som du vill att det ska vara. Precis som om det vore verklighet. Då sänder du därmed en önskan till universum. När du drömt färdigt blåser du lätt bort bubblan och är tillbaka hemma i hängmattan.

Just på semester lönar det sig att meditera, då har man tiden och kanske hinner det bli en vana innan semestern är slut. Också detta med mindfulness, att vara helt och fullt i nuet är perfekt att börja med på semestern. Njuta av varje moment, känna in, dofta, smaka, lyssna. Tar man sen med sig dessa två, mindfulness och meditation tillbaka till verkligheten efter semestern, då har man kommit långt på väg

Med lata hängmattehälsningar från LAURA