Ryssgubbar och gula rosor

Rosor, Sommar, Trolldom

Just nu blommar ryssgubbarna och lyser som gula solar överallt. För en örtahäxa som mig, en fantastisk ört att använda till både matlagning och magi. Det går att äta hela plantan. Rötterna river och picklar jag , stjälken blir purée som jag blandar efter smak i potatismoset, oftast 50/50, blandar med trädgårdssyra för ännu mer örtig smak och behöver sen bara lite salt och peppar. Bladen torkar jag och använder, precis som kvanne under vintern, för att få härlig smak på buljong.

Eller så sköljer jag hela den unga plantan och fräser i stekpannan med oregano, rätt mycket vitlök – helst blasten nu – i god olja på italienskt vis. Snabbt o supergott till ett nybakat bröd, för att få upp den det sista av den goda oljan. Att leva på det naturen ger är nog min största hobby. Vilken belöning för oss svenskar är allemansrätten. Man kan störa sig på mycket här, men gåvan att få ströva fritt i naturen är fantastisk. Kom att tänka på det idag, när nationaldagen nalkas i morgon.

Men tillbaka till magin – en blandning av torkade gula rosenknoppar och ryssgubbar ger oss skydd för hemmet, pengarna och kärleken. Tar bort både hotande fara och falskhet – ger oss trygghet, kärlek, och balans i livet.  Jag kommer att ha denna blandning i rökelsen i kväll när jag sänder distanshealing. Som vanligt onsdagar till er som önskat, men utökar tiden till 22.00 till 23.00 – många har önskat sig “lite extra” inför 6 juni i morgon. Litet PS förresten… Ryssgubbens vetenskapliga, latinska namn är Bunias orientalis i familjen kålväxter. förr har den också kallats Rysskål eller Långrova, hehe. Men god är den!

Med mycket ljus och extra kärlek!