Runläggning inför jul…..

magi, runor, spådom, , ,

Att lägga runor inför julhelgen  har blivit något av en tradition för mig. En ritual med rötter i gammal fornnordisk folktro som både farmor och mormor höll på med, min mor var mer för tarotkort och kristallkula. Känns för mig som att komma tillbaka till egna rötter, med all den intuition som behövs för att läsa av runorna språk. Det är samtidigt både magi och spådom, som ger ljus i mörker och visar vägen framåt.

Det finns många sätt att läsa i runor. Man kan helt enkelt kasta runorna runt en kristall eller en speciellt betydelsefull runa. Sedan läser man av de som hamnat närmast. Eller vanligt är att läsa 4 runor till din fråga, börjar med norr som berättar om just det förgångna som påverkar nuet. Sedan söder, det är nutid, det som händer nu och påverkar din fråga. Öster om framtiden och det du ska se upp med, till sist väster som sammanfattar och ger resultatet i sin helhet.

En annan läggning som många uppskattar är “Yggdrasil“, världsträdet, med 9 runor, en för varje värld i den fornnordiska traditionen, uppdelat i tre grupper. Jag föredrar den andra versionen eller gruppen som utgår från årets 8 högtider med Midgård i mitten. Den mest perfekta läggningen inför midvintersolståndet om du vill veta vad 2023 för med sig.  De nio världarna är Muspelheim – världselden, Asgård – Universums mittpunkt och gudarnas värld, Vanaeim – Vanernas hemvist, Vanerna är en kraftfullare sorts gudar kopplade till magi och seid, Alfheim – för de klarseende Ljusalferna, Midgård – människornas, den materiella världen, Svartalfheim – underjordens alfer bor här, Jotunheim – jättarnas hemvist, Helheim – de dödas rike där gudinnan Hel styr och sist Nifelheim – dimmornas värld där isen blir till, eldens motpol. Alla dessa världar har sina bestämda uppgifter.

Skulle du önska läggningen “Yggdrasil” är det bäst att du ringer och ber om det och berättar vad du önskar få svar på. Eftersom runorna oftast tar längre tid att ge svar, kan vi sedan göra upp en ny tid för att gå igenom betydelsen. Kanske lite trist att vänta, medan jag gör alla kopplingar för året med vad och varför.

Med ljus och kärlek från Laura