Regn och is

kristallkula, magi, regn, väder , , , ,

Snö och regn, vintern har inte bestämt sig än, trots att vi redan skriver 5 januari. Vägarna blixtrade av blankis och nu lägger sig lätt snö däröver. Som gjort för att halka när snön inte bundit sig med isen. Men det har sina små fördelar också. Det fina med sådant här väder är att det så lätt bildas vackra iskristaller, som gjorda för spontan spådom.

Minns barndomens såpbubblor där jag med hjälp försökte tyda budskap från framtiden. Det var ofta som jag i frost och snö blåste såpbubblor, lät dom frysa till, och försökte tyda dom. Jag fick alltid hjälp, av särskilt farmor, att tyda bubblorna. Då var det mest frågor hur vädret skulle bli. Blir det bra att åka skidor på fredag? När fryser isen, så jag kan åka skridskor? När jag kom i skolan och lärde mig att det fanns meteorologer, trodde jag att hon fuskade – fram tills jag märkte att hon “spådde” vädret mycket bättre än de beräknade vetenskapligt. Spågummor är inte att förakta.

Väderleken spådde hon genom olika tecken i naturen. Krusningar på vattnet eller hur det frös till. Hur snön föll och hur stjärnorna stod på himlen. Molnens konstellation och mycket annat som hon lärt från sina/våra förfäder. Jag tyckte alltid det var så spännande när hon berättade och önskar nu att jag skrivit upp mycket mer än jag gjorde.

Vår gamla folkbok Bondepraktikan ger många tips om hur vi kan förutsäga väderleken. En del riktigt bra, andra bara kuriosa. Ibland hittar vi också långtidsprognoser i kvällstidningarna från “väderspåmän”. Som en viss tysk som alltid brukar brukar spå vädret – faktiskt har han för det mesta rätt. Intressant är det iallafall. Och själv tycker jag nog att meteorologerna då och då har fel. Men det är väl som med alla förutsägelser, vindarna kan vända under resans gång. Nya saker kan inträffa, som ändrar händelseförloppet.

När snö och växter blir liksom glaserade med iskristaller, då vet jag att det är vackert och vill på upptäcktsfärd med kameran. Skiner sedan solen kan man/jag få upp bilder liknande de som kommer i kristallkulan. Färgerna skiftar och kan ge svaren vi söker. Naturen är magisk och ger oss dagligen svar på många frågor. Vi måste bara lära oss lyssna.

Med kärlek, ljus och iskristaller från Laura