Örter och örtmagi

Uncategorized

Det känns som om sommaren kommer på riktigt.

Arbetet i örtagården är i full gång. Jag har planterat många olika sorters basilika. Vanlig storbladig Genovese, limebasilika, mörk opal, kanelbasilika, purpurbasilika, karamellbasilika (en söt sort), mammutbasilika, grekisk basilika och rysk stark/kraftig. Som basilikans ”superman” hehe.

Basilika är en av mina storfavoriter. Bra för hälsan, hjälper mot huvudvärk och ska verka attraherande, både för kärlek och pengar, säger magin.

Därtill många olika sorters timjan och rosmarin. Rosmarin från olika länder. En sort blir som stora buskar. Andra rätt små, men mycket intensiva.

Lavendel, angelika, ringblommor, koriander, malört. Naturligtvis massor av dill, persilja, isop, dragon, salvia och många, många andra. Tursamt nog kommer oregano, mejram, många timjansorter, citronmeliss och humle m. fl. tillbaka år efter år. Allt eftersom det växer upp, ska jag berätta mer om de enskilda örterna. För både magi och hälsa.

Selection of fresh culinary herbs in a old wooden box

Sen kommer ”medicinalväxterna”, trolldomsväxterna. De har en egen del av örtagården.

Bakom ett stabilt staket, finns de giftiga växterna. Jag har som ett litet museum för medeltida, ”renande” trolldomsväxter. Man brände vissa av dessa för att befria sig från ”onda” andar. Andra användes som ”flygsalva”.

Spikklubba, är en narkotisk ört. Den är hypnotisk och sägs stå för makt. Sägs i små doser verka som sanningsserum och ta fram dina innersta tankar. Mycket giftig. 

Alruna, det är häxörten framför alla. Namnet betyder ”den som känner alla hemligheter” och den sägs växa nära paradisets trädgård. Inom magin står den för beskydd, kärlek och fruktbarhet. Sägs öka de klarseendes förmåga. Jag brukar ha en torkad alrunerot i fickan vid spådom. Skadar inte att gardera sig, hehe. 

Belladonna, en riktig häxört. Var försiktig med belladonnan, hon är mycket vacker, men farlig som en giftorm. 10 st av hennes röda bär kan vara en dödlig dos för en vuxen.

Bolmört, underjordens blomma. En narkotisk ört som under medeltiden användes i ”flygsalva”.  Sägs öka förmågan till klarseende och spådom. Mycket giftig.  

Nu när vilda växter blivit så populära, var försiktiga och plocka bara det ni känner till. Gäller även för svamp.

Ljus och kärlek från Laura