Örternas egen sol, maskrosen

hälsa, harmoni, healing , ,

Jo då, jag är tillbaka hos maskrosen… Denna, i mitt tycke, totalt underskattade växt är både vacker och nyttig. Användbar på många, många vis. I magin betyder maskrosen hopp, läkning och motståndskraft. Den är helgad åt den mångsidiga gudinnan Hecate, gudinnan för ny-, full- och halvmåne, men även för korsvägar, visdom och häxkonst. Använd gärna maskrosen i rökelse eller i en kopp gott örtate, den är inte bara magisk utan fylld med nyttiga antioxidanter.

Maskrosen är en viktig växt för våra bin och för oss en av våra viktigaste läkeväxter. Den innehåller vitaminerna A, B och C plus kalium förutom alla antioxidanter. Sägs vara bra för levern och njurarna, samtidigt som den minskar kolesterolet och sänker blodtrycket. Perfekt för att boosta och pigga upp nu på vårkanten. Bra för allt detta och så mycket mer!

Vi kan använda blomman, bladen och roten – allt! Blommans knoppar smakar gott smörstekta eller kanske för att bryggas till vin. Torkade till härligt gott te. De färska bladen nu på våren smakar härligt i sallader eller soppa – tänk spenat. Passar också att torka till te – blanda gärna med blommans blad för en lite sötare smak!  Den viktiga roten balanserar både mage och tarmsystem, tvätta ren, riv och använd färsk eller torkad. Förvara den torkade gärna i en papperspåse och använd i te och soppor. Tänk att man utrotar så mycket nyttigheter, med gift till och med, för att sedan springa till apoteket och köpa vitaminer – det undrar kökshäxan i mig.

Med ljus och massor av kärlek.