Örtahäxa, shaman eller sierska…

magi, spådom,, Uncategorized , , , ,

Brukar kalla mig sierska, familj och vänner säger örtahäxa, utomlands – på platser där jag bott, jobbat och utbildat mig finns många som kallar mig shaman. Själv ser jag mig som en vanlig medial vägledare som fått lite andlig visdom i arv. Genom att jag är otroligt intresserad av mystik, magi, spådom och allt vad det innebär, har jag naturligtvis försökt lära mig så mycket som möjligt. Inte bara i svenska skogar, utan i alla länder jag varit och arbetat längre tid eller besökt.

Alla örter som tidigare århundraden användes vid trolldom och magi, har jag planterat i växthuset för att använda vid olika ritualer. Jo då, jag vet hur giftiga många är och använder dom med sunt förnuft, mest för olika sorters rökelse. Jag odlar bolmört, alruna, belladonna, skelört, vinruta och åbrodd av dessa gamla häxmediciner. Vid midsommar återkommer jag till dessa, när jag går djupare in på olika örter till magi.

Det är mycket att tänka på när man samlar in örter till kurer och magi. Samtidigt är det en avkopplande och rolig sysselsättning. Alltid skörda örten vid rätt månfas och vid rätt tid på dygnet. Jag samlar aldrig in giftiga växter samtidigt som icke-giftiga. För vissa ritualer ska örterna samlas in vid månljus. En del vid fullmåne, andra vid nymåne. Till exempel renfanan som skyddar mot onda andar, bråk, oro och all sorts ohyra ska insamlas den 2 augusti, enligt gammal tradition.

Av de insamlade växterna gör jag mycket rökelse för olika ändamål. Allt från healing och olika ritualer. Jag älskar de flesta former av ljusmagi och där kommer rökelse väl till pass. Nu till Valborgsmässoelden har jag gjort färdig rökelse i större mängder för hälsa, som ska kastas i elden – där har jag blandat rosmarin, salvia och mejram, alla 3 bra för hälsan.

För kärleken har jag alltid beställning på små rosenbuketter med namnband, som ska i elden. Nej, kärleken ska inte brinna upp. Röken viftas mot den som kastar buketten och önskar.

För önskan om lycka, framgång, förmögenhet och skydd, har jag kvistar från en, med både barr och bär. Det är lustigt – här försöker alla vid elden vifta så mycket en rök över sig som möjligt. Vem vill inte ha skydd och lite extra pengar.

Med häxiga hälsningar från din sierska Laura