MÖRKARE och mörkare,

magi, mörker, Trolldom, vinter , , ,

för varje dag ända fram till 21 dec. kl. 16.59 då vi har vintersolståndet. Just nu känns det som en hel evighet tills det börjar bli ljusare igen. Nästan en månad – men öm ett par dagar är första advent och då ska jag sätta upp ordentligt med julbelysning. Som alltid tänker jag i adventstid på låten “Tänd ett ljus och låt det brinna. Låt aldrig hoppet försvinna, det är mörkt nu. Men det blir ljusare igen.

Hoppet om lite snö i dessa mörka tider, håller livsgnistan vid liv. Satt i morse och tittade ut i skogens mörker och drack en kopp nybryggt kaffe. Älskar att mala bönorna i min gamla kaffekvarn och brygga helt nytt. Sen vispar jag upp kaffet med en sked riven mörk choklad. Det har blivit en riktig morgonritual mellan yogan och morgonmeditationen. Mediterar vid skrivbordet för att komma i rätt stämning inför morgonens samtal.

Förr i tiden trodde man att i denna natt hade ljuset segrat över mörkret och solen föds på nytt. I vissa länder firas just vintersolståndet, medan vi har lagt in det i julfirandet. Har just suttit och läst bloggen på vintersolståndet.se och hittat en hel del trevligt. Sajten är skapad för att man tycker att vi i Sverige ska börja fira denna dag när det går mot ljusare tider. Inte utan att jag håller med. Jag firar denna långa natt med spådomar i eld. Har då alltid en stor brasa tänd ute på gården och spår om framtiden. En tradition hemifrån.

När snön lyser upp blir det alltid lättare……. och mycket vackrare i vintermörkret. Skogen ser ut som täckt med vitt puder och skiner solen ser det ut som tusentals stjärnor gnistrar i det vita. Om det inte vore för kylan, halkan, vedhuggningen och snöskottningen skulle jag älska vintern ännu mer.

Men, men….. jag älskar levande ljus och utnyttjar vintertidens mörker till fullo. Finns det något mysigare än att lysa upp mörkret med väldoftande, vackra ljus. Här brinner ljusen i mitt arbetsrum, i vardagsrum och badrum. Jag använder brinnande ljus vid meditation och vid alla ritualer – det gör mig varm i själen och jag mår bra. {Naturligtvis ser jag till att ljusen står säkert.} Avslutar med sista strofen ur låten jag började med…”Tänd ett ljus för allt du tror på. För den här planeten vi bor på. Tänd ett ljus för jordens barn.”

Ljus och kärlek i mörkret önskar Laura