Mina älskade, goda tomater…

drömmar, magi ,

Vet ni, jag tror varje människa har en öm punkt. Någonstans där hen har svårt att behärska sig och sätta gränser. I mitt fall är det…. Nej, inte choklad, inte champagne, inte skor, ….. Det är tomater! Jag älskar tomater, stekta, inlagda, torkade, i sallad, som soppa osv. Men det är inte det värsta. Jag älskar också att plantera tomater. Varje år säger jag, att i år ska jag bara plantera några få tomatplantor… en sida i lilla växthuset. Sådär 40 plantor. Fint säger stackars mannen. Nu ikväll tre dagar senare, har jag planterat frön för 500, jodå femhundra, plantor. Det är ju så svårt att välja. Var ska du plantera dom då hör jag ett morrande i bakgrunden. OH, där hittar jag nån lösning. Många kan växa ute.

Magin sitter i smaken. Tomatens kombination av sötma och umami, så lite Himalayasalt på det så smakerna förbinder sig. Nästan gudomligt. Iallafall magiskt för mig. Jag gör min egen ketchup och flera olika sorters tomatsåser. Provar massor av inläggningar med tomater. Men bäst av allt är de färska, ny-uppskurna, med lite salt och färska örter. Håller på och prövar mig fram om jag hittar något bättre än just basilika. Hackad rosmarin står nog på andra plats ifall jag räknar alla olika basilikasorter som en. Så är oljan väldigt viktig.

Tillsammans med färsk basilika och lite olivolja smakar de helt magiskt. Avokadoolja och ekologisk svensk lite nötig rapsolja smakar också fantastiskt. Ytterligare en smakupplevelse är bruschetta på nybakat baguette. Det är för mig en garanti för gott humör. Huvudsaken är att man hittar något som gör en nöjd och belåten. Om det nu är att sticka strumpor, måla tavlor, skriva eller sy. Just att hålla på med något som gör en glad är en form av magi för mig.

MED MATGLADA HÄLSNINGAR FRÅN LAURA