Månens kraftfulla inverkan ….

magi, Måne , , ,

Sedan urminnes tider har man både inom alternativ medicin och traditionell, kunnat fastställa hur de olika månfaserna kan påverka örternas verkan. Denna gamla skatt av erfarenhet har skickats vidare från generation till generation.

Nu spricker marken och de dyker upp överallt, brännässlor, maskrosor och alla andra plantor som “örthäxor” och visa kvinnor bryggde vitaminrika, stärkande drycker av efter den långa vintern. Dessa kvinnor visste var olika örter växte och vilken tidpunkt var den bästa för skörd. Allt skrev de upp i sina böcker, fulla av visdom.

De hade lika stort förtroende för sin erfarenhet och intuition, som för den kännedom de fått från sina förfäder. De plockade sina örter varma förmiddagar – och med några få undantag – vid tilltagande måne. De orienterade sig alltid också efter månen. “De tolv stjärntecknen som månen löper igenom, de tillordnas bestämda kroppsdelar. Redan tidigt gjorde dessa örthäxor erfarenheten att vissa kroppsdelar och organ, just de dagar som månen stod i ett särskilt stjärntecken, var bästa tiden att göra hudkräm, badtillsats, lotioner, schampo, te osv. Så märkte de att till exempel lotioner och krämer gjorda i Stjärnbilden Väduren hjälpte bäst. Dagarna i stjärnbilden Oxen är det bra att plocka örter för halsens skydd. Bra att plocka fänkål och dricka teet. I klosterträdgården måste det finnas salvia, den plockas när månen går in i Jungfrun och under 3 dagar. Så det fanns verkligen regler för när, var och hur…

Oregano är verkligen inte bara pizzakrydda och persiljan inte bara en ingrediens i tabboleh. De tillskrivs båda, nästan undergörande verkan. Rosmarin har också en plats i mitt hjärta, för att den piggar upp och låter hjärnan fungera när dagarna övergår till natt och man vill jobba ett tag till. Ett bra te för att piggna till, blanda gärna i ett starkt svart te. Under min huvudkudde har jag tre små örtkuddar för bra sömn. En med “snuttefilten”mejram som tröstar i tuffa tider. En med johannesört mot oro och en med gråbo som låter mig förstå mina drömmar. Örten för lucid dreams.

Många hälsningar, ljus och kärlek från Laura