Kinesiska nyåret 22 januari 2023

andligt, HOROSKOP, Livsstil, Måne , ,

Ända sen jag jobbade ett par år i Singapore och firade nyår i stadsdelen Cinatown, har det  kinesiska nyårsfirandet betytt mycket för mig. Har aldrig lyckats pricka in en Kinaresa och deras nyårsfirande efter det, men någon gång ska det väl fungera. Resorna har blivit mer sällan sedan min far gick bort. Han älskade landet och reste gärna dit. Följer i alla fall det kinesiska horoskopet och i år firas kaninens eller harens år. Nyåret firas stort och är familjens fest när man äter fantastiska måltider – lite olika var man bor i landet. Föräldrarna ger sina barn röda kuvert med pengar och vuxna brukar få det på jobbet.

Igår, 22 januari, började kaninens eller harens år, som pågår till den 9 februari 2024. Sägs att det kinesiska nyåret är ett av världens största fester. Allt är stängt över en veckas tid. Den kinesiska almanackan Tongshu innehåller mycket visdom i form av förutsägelser, magi, horoskop och religion, den följs av många miljoner kineser. Just harens år representerar hoppet och livet. Kaninen sägs vara en inkarnation av mångudinnan och är en symbol för renhet och lycka. Efter Tigerns oförutsägbara, krigiska 2022 kan vi bara välkomna kaninens tillmötesgående, ädla natur 2023. Lovar gott för framtiden.

Vet du vilket djurtecken du har i kinesiska horoskopet? Du hittar det lätt på internet genom årtalet när du är född. Kolla datumet noga, för det är sällan det gäller 1 till 31 utan flyttar sig ett par dagar. Det är riktigt intressant att jämföra vårt vanliga horoskop med det kinesiska och även det gamla slaviska. Särskilt intressant är det om du också följer månens faser. Just nu har vi till exempel en växande måne som ger mycket kraft och kan förstärka horoskopets meddelande.

Med ljus och kärlek från Laura