Jogga hjärnan mot stress.

andligt, Meditera , , ,

Det forskas en massa kring meditation och västerländska forskare har gjort undersökningar på buddistmunkar. Där har man sett att meditationen inte bara påverkar hjärnan när man mediterar utan under lång tid efteråt. Det finns mycket som tyder på att meditationen stärker just hjärncentra som ger optimistisk livssyn, förbättrar immunförsvaret och håller oss friska. Precis vad vi behöver!!!

Tibets andlige ledare gör det varje dag – sitter på golvet alldeles stilla, tyst och med sänkt blick. Att meditera är att träna hjärnan. Det spelar ingen roll om du rabblar mantra, koncentrerar dig på andningen eller zenmediterar. Zen meditation är att systematiskt inte göra någonting. Förutom att koncentrera sig på andningen om tankarna börjar flyga iväg. Det är en gammal metod som kommer från zenbuddhismen, den japanska grenen av buddismen. Det är känslan av närvaro, som skapar glädje och mening.

I zenmeditationen lär du dig sitta stilla, det är en vila i full vakenhet. Nyckel är att du bara gör en enda sak och fokuserar på den. . Det ska motverka den splittring vi ofta känner när vi försöker göra en massa saker samtidigt – det där med flera bollar i luften. Just zenmeditationen brukar vara väldigt omtyckt av de som inte känner för mantran och liknande. Känns mer “rejält” har jag hört.

Jag brukar tända ett doftljus eller bara lägga en blomma i en skål när jag mediterar. Kanske ibland också någon renande rökelse. Inte för mycket, så det inte avlänkar. Ordet zen är den japanska översättningen av sanskrits dyana, som betyder just meditation. Zen kom från Kina på 500-talet och spred sig genom till Japan [där den fortfarande är stark], Vietnam och Korea till övriga delar av världen för att ge harmoni och balans.

Det viktigaste i zen är zazen, den sittande meditationen. Inte något gående här inte. Zen är ett sätt att vara, en sorts livshållning som går genom hela sättet att leva. Zen lär ut att människan är fri, men begränsas av de handlingar som utförs. Och viktigt att ta emot ögonblicket som det är.

Med stilla, meditativa hälsningar från LAURA