Hallonsnår och blåbärsris

drömmar, hälsa, Sommar , , , ,

Skulle någon fråga mig idag om definitionen av lycka, vore nog svaret 14 kg små, vilda skogshallon. Just tillbaka från skogen, sönderriven, trött och mycket lycklig, efter att ha tillbringat många timmar i taggiga hallonsnår. Lycka är verkligen fast förbundet med ens egen känsla och den var idag euforisk..

Vilda hallon och blåbär är väl bland det närmaste en riktigt svensk sommar man kan komma. Dessa skogspromenader och allemansrätten som låter oss plocka längtade jag otroligt till under all mina år utomlands. Man måste ära sig att uppskatta det vi har mitt framför näsan eller en biltur bort. Blåbären vi har här i skogen är nyttigare än odlade och “färglösa” – vi får ta några blåa fläckar med på köpet.

Blåbären ska vara otroligt bra för synen. De innehåller massor av vitaminer, antioxidanter och mineraler. Det viktiga vitamin K finns i mängder. Blåbäret är ju ett av våra absoluta superbär. Inte så mycket på grund av vitaminer men det är antioxidanterna som gör det – de är ett försvar mot fria radikaler. Blåbären skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes 2 och demens. Fantastiska för synen. Du hittar mest blåbär i granskog och visste du förresten att detta vårt vanligaste bär täcker 15 – 17 procent av Sveriges yta.

Inte bara bären utan även bladen är god och vitaminrika – ägnar sig torkade särskilt bra till te. Fermentera hallonbladen – rulla dem hårt, hårt och lägg en tyngd över, bara så de kommer till jäspunkten, och sedan ska de torkas och smulas till te. Vitaminrika som bären, är också bladen fulladdade – förutom b- och c- vitaminer har de massor av olika antioxidanter, antocyaniner plus folat, magnesium, kalium, koppar, mangan och dessutom fibrer. Hallonen skyddar också synen och stabiliserar blodsockernivån. Magiska vitaminbomber de små bären.

De vilda skogshallonen är sötare och mer intensiva i smaken än sina odlade syskon. Dessutom är kärnorna mycket mindre och de är minst lika vitaminrika. Just nu är skogens skafferi fullt med nyttiga bär, så det är bara att ge sig ut i skogen och plocka. Alla våra bär är rena dunderkurerna för vårt immunförsvar.

Magiska hälsningar, ljus och kärlek från LAURA i den svenska sommarskogen