Fredagens härskarinna – Freja!

kärlek, planet, runor , ,

Vår nordiska gudinna Freja, sejdkonstens [spådomens] mästarinna har inte bara gett sitt namn till fredagen. Hon är trollkunnig och dessutom gudarnas mäktigaste spåkvinna, som till och med lärde den mäktige guden Oden seidkonst och runläsning. Freja är kärlekens och passionens gudinna, samtidigt som hon är krigsgudinna. Hon brukar resa runt i sin vagn som dras av två svarta, stora katter och när hon drar ut i krig av åtta katter. Annars har hon också förmågan att förvandla sig till en jaktfalk. Det sägs att åskblixtar utan dunder är Freja som slipar sina svärd. Verkligen en fascinerande gudinna och dessutom skönhet – vacker och farlig.

Fredagen är dessutom dagen när den heta [andra från solen] kärleksplaneten Venus styr. Verkar som en dag fylld av het kärlek, men där även konflikter kan uppstå. Planeten har ju sitt namn från kärlekens och den kvinnliga skönhetens gudinna i romersk mytologi, hon som steg upp ur havets skum. Så vi har återigen kärlek och skönhet, om än mindre krigisk.

En fredagens ärkeängel är Uriel, visdomens, andlighetens och naturens ärkeängel, som också sägs råda över åska och jordbävningar. Uriel kommer med rubinrött och guld. Andra ärkeänglar som nämns på fredagar är Anael för för kärleken och Salafiel för överflödet. Grönt tillkommer därför också som en fredagens färg för mig, eftersom den symboliserar kärlek, pengar, skönhet och harmoni – dessutom används grönt i ritualer, för att hela personer med naturliga metoder som kristaller och örter. Grönt ökar gradvis alla våra energier. Många riktningar inom Religion, Wicca och även länder, har olika färger på både änglar och veckodagar, så bäst att välja färgen som är rätt för dig.

Med kärlek, hälsa och skönhet !