Enbär och enris…

Uncategorized , , ,

I dag är det fredagen den 13 november. Den svarta fredagen. I äldre tider fylld med skrock och magi. Har du märkt att flygplan brukar sakna rad 13 och att hotell inte har våning 13. Många är skrockfulla eller har en obehaglig känsla. Vilket som, har jag beslutat att “rena huset” från negativa energier i dag. Sedan tidigt i morse brinner här rökelse med torkade enbär och enris.

Förresten så använde mina farföräldrar enris till att rena bastun. Så något måste det ligga i det. Enris/bärs oljan är bevisligen desinficerande och bakteriedödande. Enbusken sägs även ha magiska krafter. Både bären och buskarna. På det mogna enbäret syns ett kors, som före Kristus tolkades som asaguden Tors tecken. Efter kristendomens införande ansåg de kristna att det var en avbildning av Kristi kors. Redan de gamla kineserna {3000 f. Kr.] använde enbären som läkeört. Både buskar och bär har använts som skyddsmedel mot onda makter. Mest vid jultid……

Faktiskt har vi i mitt barndomshem alltid haft julen istället för julgran. En tradition som jag följer. Det luktar så gott. Förutom till jul användes på medeltiden enris mot dödas återkomst som onda spöken. Ibland också vid bröllop och dop för att hålla illasinnade andar borta. Själv hoppas jag på att min hemgjorda enbärsdricka ska ombesörja allt detta. Tillsammans med rökelse förstås. Till julafton och nyårsafton blir det sen en Gin Tonic för de som vill.

Allt för att hålla onda andar borta. För säkerhets skull lägger jag i ett par extra enbär och en lite större kvist.

Många hjärtliga hälsningar från Laura