En magisk tid –

Eld, helger, magi, Måne , , ,

I gamla tider firades midsommarsolståndet med eldar och bål hela långa natten. Man var glad över naturens kraft, allt växande och värmen. Redan då var det en tid för spådom och möten med andra dimensioner. I den ljusa natten var och är det lätt att få kontakt med de som tidigare varit bland oss. Men inte bara det – även en tid för tomtar och troll.

Midsommarhelgen känns dagarna mest som barnens och familjens fest med midsommarstång, lite grill och jordgubbar. Barnen älskar för det mesta detta att dansa kring stången och sjunga små grodorna och efter uppmaning brukar både föräldrar och mor- och farföräldrar hoppa med. Jag har aldrig särskilt gillat midsommarstången, men var tvungen skutta runt pga att farmor och farfar var med i en folkdansgrupp.

Midsommar har firats sedan 400-talet, medan midsommarstången ska ha kommit hit från Tyskland på 16 hundratalet som majstång. Sägs att den ska vara en symbol för fruktbarhet. Men sägs också att den symboliserar arbetet på åkrarna. Kanske båda delarna och en fin tradition för att fira sommarsolståndet.

Men som Wicca är det mer en eldens, naturens och spådomens fest. Det är spell och manifestationer, trolldom och spådom i elden. Jag brukar hålla ut och sedan spå en hel timme under häx-timmen mellan 3 och 4 på morgonen. Det är då som gränsen mellan världar sägs vara som tunnast. Redan som barn vaknade jag alltid vid 3-snåret, men någon [farmor, hehe] har sagt, att det inte är konstigt alls eftersom jag föddes kl 03.33.

Eldar är vackra och de talar. De visar vägen och ger svar på frågor vid eldens rörelser, skuggor och dess rökutveckling vid olika ritualer. Kommer röken emot dig eller försvinner den uppåt. Färgen på röken när du “matar”den med olika örter eller pappersarken där du skrivit önskan eller beställning. Beställningar har jag många i år, väldigt många.

Eldens hälsningar med mycket kärlek, från Laura