En kryddad väg….

blog, drömmar, magi , , ,

….. genom historien. Kryddor och örter har använts av oss människor minst lika länge som vi kunnat använda elden. I till exempel Indien och Egypten blomstrade kryddkulturen tusentals år före vår tidräkning.

Kryddorna gjorde inte bara maten godare och “räddade” mat som legat lite för länge. De ansågs också kunna förtrolla, jaga bort onda andar, användas i rökelse och vid ritualer utan också bota allt från dåligt minne till fetma och även tandvärk.

På 1600-talet blev användningen av kryddor en klassfråga. Det redan då berömda franska köket blomstrade och vid tillagningen av fantastiska menyer användes kryddor. Inhemska och mildare örtkryddor ökade i popularitet i slutet av 180,talet, början av 1900-talet allt eftersom levnadsstandarden ökade . Då började vi mer och mer använda örter för smakens skull, men även för hälsan.

Fortfarande används många, både örter och kryddor ha en god inverkan på hälsan och de tillskrivs än idag egenskaper som hjälper hälsan på traven. Mycket av detta är också vetenskapligt bekräftat.

Så har vi kryddor och örters magiska egenskaper och kraft. Då i stor omfattning, nu hos new age och en del andra andliga riktningar.

Vi börjar med peppar som en gång i tiden åts lika mycket som alla de andra kryddorna tillsammans. Peppar höll därför igång hela världshandeln för kryddor under en längre tid. Mest svartpeppar, men också vit- och grön. Det är just den svarta vi tänker på när vi använder uttrycket… Peppar, peppar …. när vi tagit ut glädjen i förväg och hoppas vår önskan blir verklighet. Svartpeppar har förr tillskrivits andliga egenskaper, påståtts vara ett medicinskt universalmedel och använts i en stor mängd magiska ritualer. Vitpeppar sägs vara bra mot magont och även stärka vår magkänsla. Och vara ett perfekt nyspulver, hehe. Grönpeppar är som namnet, inte helt mogen och mycket eftertraktad. Chili är ingenting i jämförelse.

Så har vi då kryddpeppar som inte ens är släkt med den svarta/vita/gröna allt efter mognadsgrad. Kryddpepparn har en smak som en blandning av kanel-muskot-kryddnejlika. En mångsidig krydda som innehåller Eugynol. och är smärtstillande.

Kryddpepparn styrs av elementet eld och planeten Mars ….. helgad åt gudinnorna Venus och Afrodite. Magi som rör till exempel pengar, lycka, healing förnyelse och körlek.

Med kryddiga hälsningar, ljus och kärlek, från LAURA