Dies Saturni

planet, Uncategorized

Hela solsystemet är en fascinerande plats att drömma sig bort till. Kanske ta en promenad på Vintergatan och skicka en önskan till varje stjärna? Det vore något. Kom att tänka på detta när jag var ute med min hund, som gillar nattliga promenader. De två senaste nätterna har varit stjärnklara och med en växande måne. Vi går mot fullmåne den 20 oktober, bara tre dagar kvar.

Dies Saturni – lördagen, Saturday, har fått sitt namn efter guden Saturnus i flera länder. Må så vara att dagen heter lördag här i norden – det blev det lite annorlunda – här kommer namnet lördag efter den fornnordiska traditionen att löga sig, dvs att bada. Men det sägs att Planeten Saturnus är den som styr under lördagen. Saturnus är näst största planeten i solsystemet, 95 ggr större än jorden i massa och 9 ggr i diameter, med över 60 månar som snurrar runt den. Månen Titan är den störste. Men mest känd är väl Saturnus genom de vackra ringarna runt omkring sig, som ger en känsla full av kosmisk magi.. Mäktigt. Magiskt. Mytomspunnet. Myterna och magin, liksom namnet på planeten, kommer från den romerske guden Saturnus.

Guden Saturnus var förresten en riktig fuling. Det sägs att han åt upp sina barn, eftersom han fått en spådom, att ett av hans barn skulle bli hans olycka. Endast sonen Jupiter, som blev gudarnas gud och far till Venus, överlevde eftersom hans mamma, gudinnan Ops, gömde honom på Kreta. Saturnus gällde som beskyddare av jordbruk, fruktträdsskötsel och vinodling, men steg senare i aktning. Han ska vara samme gud som kallas Kronos i den grekiska mytologin. Kronos var till och med den mäktigaste guden under en tid. Tills Jupiter tog över.

Legenderna är många om alla gudar och gudinnor Lite svårt att hålla reda på också eftersom de kallas för olika namn i olika länder. Men allt mycket fascinerande.

Många forntida gudar och gudinnor har gett namn åt dagar, veckor, månader, platser och allt möjligt annat. Detta väl för att smyga in lite gudomlig kraft och önskade egenskaper. Tänk bara på den största planeten av dem alla Jupiter, den femte i raden, men 2,5 gånger så stor som alla de andra tillsammans. Fick namnet av den högste romerske guden Jupiter Optimum Maximus – Jupiter, bäst och störst, gudarnas konung. En himmelsgud med örnen och blixten som symboler.

Det sägs att gudinnan Venus föddes ur havets skum, men “ryktet” säger att fadern var Jupiter. Venus själv fick också ge sitt namn till en planet Venus, som liksom gudinnan står för kärlek och lycka, skönhet och harmoni. Planeten Venus är den andra i solsystemet och är verkligen solens planet – en mycket varm planet och även kvinnlighetens symbol. Hon är samma gudinna som Afrodite. Till och med den minsta planeten närmast solen Mercurius har sitt namn från en gud. guden för handel och köpmän. “Pengaplaneten”. Den grekiska motsvarigheten är Hermes.

Med ljus och kärlek från LAURA