Balans är nyckeln till en härlig livsstil…

Uncategorized , , , , ,

Det gäller att skapa sig en oas mitt i nuet. Att balansera jobb, fritid, familjeliv, barn, hobby kan vara tufft, så vi måste hitta en väg att få det att fungera.

Mindfulness kan vara lösningen på mycket Det har sen länge varit mycket populärt i USA och man trodde för några år sen att det skulle rivstarta med kurser för både privat och företag. Visst finns det även i Sverige, men blev inte så stort som man trott. Vad är då mindfulness egentligen? Det är att stressa ner och koppla av genom att vara närvarande i nuet. När du gör en sak i taget med din fulla uppmärksamhet. Mindfulness grundar sig på buddistisk filosofi och har även kognitiv beteendeterapi [KBT] i sig.Medan KBT enbart fokuserar på tanken, så ingår även kroppen i mindfulness. Man kan säga att mindfulness är ett sätt att leva medvetet närvarande i varje ögonblick och att acceptera känslor och tankar.

Det handlar om att få koll på läget. Ge varje uppgift din fulla uppmärksamhet. Stanna upp en stund om dagen och känn efter hur du verkligen mår. Tänk på din andning.Kämpa inte mot tankar, låt dom komma och sen sväva bort igen. Tai-Chi är ett av flera träningsformer som kan vara utmärkt för att lära sig få fullt fokus. Tai-Chi är en kinesisk träningsform med långsamma rörelser som stärker mental och fysisk hälsa, sänker stressnivåer och mjukar upp stela kroppar. En blandning av meditation i rörelse, hälsoövningar och kampkonst. Tai betyder fullkomlig, Chi betyder livsenergi. Något annat som hjälper att fokusera på nuet är yoga. Ett yogaliv där kropp och själ är ett, främjar ett flexibelt, närvarande sinne med självinsikt och kroppskännedom. Det hjälper att vara uppmärksam och närvarande.

Ibland hjälper en skogspromenad till för att bli helt närvarande och fokuserad. Man lyssnar intensivt på alla ljud. Fågelkvittret, en gren som bryts, plasket när man går genom en stor vattenpöl. Man ser solljuset som silar ner mellan träden, man känner dofter av löv och fukt. Man är här och nu, mitt i verkligheten.

Hälsningar om fina höstdagar, ljus och kärlek från Laura