Ayurveda för liv och hälsa

ayurveda, energi, hälsa, harmoni , , ,

Redan i tidiga tonåren började jag intressera mig för Ayurveda. Ungefär samtidigt som jag fastnade för yoga och meditation. Det var på en av mina resor till Indien tillsammans med min far. Han brukade skämta och säga att när “trollpackorna”, dvs min mor, mormor och farmor stannade hemma och skötte magin, så åkte han på resor för hälsan och livet. Om kvinnorna i släkten förde mig närmare andligheten, så tyckte han att hans resor bjöd på visdom – kunskap om kropp och själ.

Livet är en del av Ayurveda, där auyh på sanskrit betyder liv eller livslängd. Veda är den heliga kunskapen. Både yoga och ayurveda stammar från antika indiska skrifter, de så kallade vedaskrifterna. Där skriver man om hälsan som ett tillstånd där sinne, kropp och själ samverkar och den ayurvediska filosofin bistår med råd och riktlinjer för en hälsofrämjande livsstil, inte bara örter och hälsosam mat.

Man talar om hur viktigt det är att lyssna på kroppens signaler, att vara närvarande i nuet och äta i lugn och ro. Helt enkelt ta tag i sitt liv, med allt vad det innebär. Traditionen har bevarats och i dagens Indien är den ett komplement till modern medicin och även sjukvård.

Det är meditativt med yoga, ayurvedan ger kroppen vad den behöver och jag får den ro jag behöver för att öppna upp vid mitt andliga arbete. Vad man mest tänker på när man hör ordet ayurveda, är väl de tre kroppstyperna, ” doshorna”- vata, pitta och kapha som alla har olika behov. För det mesta är vi en blandning av minst två, där en är den dominerande. Så att leva i balans med sin kroppstyp är bra för harmonin i livet.

Vata motsvarar luftelementet och står för flexibilitet, glädje och ett öppet medvetande. Pitta däremot är eldens element, energisk, modig och ambitiös. på den lite negativa sidan kan pittan vara lättretlig. Så har vi kommit till Kaphan som är lugn, stabil och tystlåten. Kan ibland vara lite tung och stabil i kroppen. I nästa inlägg kommer jag att gå in lite mer ingående på de tre typerna och även på passande mat och avslappnande yogaövningar.

Med massor av ljus och kärlek från Laura