Äventyr i sommartid

blog, magi, Sommar , , , ,

På sommaren finns så mycket att välja på när man tänker på semester. Jag är rätt trött på utlandsresor, efter att ha bott och jobbat utomlands under många, många år. I olika länder dessutom. Därför älskar jag att utforska vårt vackra land. I år blir det ett par kanotleder Gästrikland och Hälsingland som ska utforskas.

Naturen i Gästrikland är en fantastisk blandning av vegetationen i Mellansverige och norra Sverige. Likaså vattendragen, lite lugnt och lite vilt. Dessutom finns mängder av passande platser för picknick och magi. Riktigt trolska områden som för tankarna till troll och sagoväsen. Det är sådana platser jag söker för både yoga och meditation.

I Hälsingland blir allt lite vildare. Mer utbud med forsar och smala åar, naturen blir helt enkelt tuffare. Den här gången tänker jag paddla en tur med havskajak längs Höga kusten, det finns små öar som skydd men finns också möjlighet att paddla ut på havet. Om du tänker prova det så behövs erfarenhet, men det lönar sig – en friluftsnjutning utan motstycke väntar.

Det är också något speciellt med att paddla iväg i gryningen och se solen gå upp över landskapet. Ibland ensam, ibland med hund och man. Ensam blir det de meditativa turerna, eller kanske skulle man säga mindfulness turerna. Helt närvarande i allt man gör, helt uppslukad av den härliga naturen. Att paddla, andas in den friska, härliga luften, njuta och låta tankarna dra förbi som molnen på himlen

Finns en hel del att tänka på innan du paddlar iväg. Jag tar det i min egen ordning – bra skor – liggunderlag, för skog eller klippor – solglasögon, vattnet kan blända – solhatt – vattentäta väskor med dricksvatten, god picknickmat {man blir hungrig]. Handduk och sist men inte minst GPS. Mycket kan hända på vägen, så lite plåster och desinfektion kan heller inte skada. Är du ingen “vattenmänniska” så finns det annat att välja på…………

Lika härligt kan det vara med en ridtur längs vattenbrynet. Min far hade rätt när han sa till mig att man aldrig tar med sig bekymmer upp på hästryggen. Det är en fantastisk avkoppling och ibland riktig terapi för mig. Jag kan vara stressad och orolig när jag stiger upp på hästen, men oj vad snabbt det rinner bort. En kort galopp är redan en lisa för själen och positiva tankar poppar upp. På något vis kommer mina mest positiva barndomsminnen upp. Det gör de redan när jag “snusar” in doften från hästens man. Vi har alla några sådana där minnen som framkallar det positiva hos oss och de ska vi vårda ömt. Vi behöver något extra fint att “ta fram” när kyliga vindar blåser runt omkring oss. Strul på jobbet, tonåringen hemma lyssnar inte, mannen eller frun “gnäller”. Le trots allt mot dig själv i spegeln och plocka fram “godisbitarna” i minnet!

Med ljus och kärlek från LAURA