Älskade örtagård

Uncategorized , , ,

Den här tiden på året är hektisk. Allt ska grävas, gödslas, sås och för-sås för senare utflytt. Mycket är naturligtvis perenner som återkommer, men varje år är jag förundrad över allt som måste göras.

Det är nog inte heller örterna som gör mest arbete utan rosor och bärbuskar. Och de är ett måste. Bären för smakens skull och rosorna för den härliga doften.

Det är helt underbart att kunna gå runt i den egna och andras örtagårdar och se om något förändrats. Liksom alla andra örtälskare har jag naturligtvis mina favoriter.

Det är myntan och basilikan jag håller stenkoll på. Av de båda kommer nya varianter varje år. Myntan finns säkert över 50 olika sorter. Själv har jag nu ca 16 olika myntasorter. I magins värld är myntan bra för kommunikation. Spelar ingen roll om på jobbet eller hemma. Den ska också hjälpa till med att nå långsiktiga mål. För mig är viktigt att myntate är otroligt gott och att den hatas av myror och möss.

Basilikan finns liksom myntan i många olika former. Den stora grönbladiga Genovesen och ett par röda sorter. Eftersom basilika är bra för både pengar och kärlek i magin, så brukar jag använda den gröna, när önskan är pengar medan jag använder den röda vid kärleksbekymmer.

Dofterna i örtagården är helt underbara. Något jag inte skulle kunna klara mig utan. Det är också grunden att jag under vintern förvandlar två fönster till mini örtagårdar. På något vis har jag blivit beroende av fräscht doftande färska örter. För magiska ritualer har jag ett gammalt köpmansskåp med massor av små lådor, fyllda till brädden med torkade örter. Men min tid är nu! Jag planterar massor och längtar efter tiden, när jag kan ta min korg,gå ut i trädgården och fylla den med färska örter.

Med örtdoftande hälsningar från Laura