Alruna och andra häxväxter…

andligt, magi, skydd, spådom,, Trolldom , ,

Alrunan är en mycket giftig potatisväxt. Alruna sägs betyda invigd i alla hemligheter och vara den farligaste av alla trolldomsörter. Alla delar är mycket giftiga. Mina försök att plantera den motsträviga plantan har bara lyckats ett par gånger. Men nu är ett par på gång. Jag planterade fröna nån gång i april/maj förra året och nu börjar det komma upp något ur 4 av krukorna. Hjärtat bultar av glädje. Förutom alrunan har jag satt frö från bolmört och spikklubba, men där är fortfarande lugnt i krukorna Inget i sikte, men det kanske kommer.

Alrunan vill jag använda, dels att blanda i rökelse och dels att ha i små tygpåsar som typ “förstärkare” vid trolldom. Av alla så kallade häxväxter är alrunan den som ansetts ha mest övernaturlig kraft, så jag vill absolut ha den på mitt altarbord. Vi pratar om roten när det gäller magi, men hela växten är ytterst giftig.

Bolmörten är en av de häxväxter som kallades “flygörter”. Hallucinogena ämnen gjorde häxornas flygresor till Blåkulla enklare. Men skämt åsido, fröna ur frökapseln kan ge känslan av både astralresor och andra hallucinationer. Förr ska man ha stoppat fröna i tanden vid svår tandvärk. Ibland med dödlig utgång, så man ska inte experimentera med varken frön eller gamla dekokt.

Men bolmörten är en mycket vacker växt och vore den inte giftig skulle jag plantera den lite överallt. Bolmörten har i vilket fall varit viktig som både “häxväxt” och medicin från forntid över medeltiden, fram till vår tid. Vad jag brukar göra, är att slänga ett par torkade bolmörtsblad i rökelsen, när jag spår i runor. Både för beskydd och bättre kontakt med andevärlden.

Spikklubban däremot har oansenliga blommor, som luktar sötsliskigt äckligt när den blommar. Lite likt fingerborgsblomman här nedanför, som också är giftig, men inte i närheten av spikklubban. Spikklubban har ibland rosa-lila blommor men mest vita. Torkade ser faktiskt frökapslarna ut som små spikklubbor – kanske därav namnet. I den här växten sitter mest gift i blad, blommor och stjälkar, inte i roten. I vilket fall boet med tassarna. Torka, smula sönder, lite i en påse förstärker trolldomskraften.

Med ljus och kärlek från Laura